Кои сме ние

Алтернативата на гражданите е група съмишленици – доказани личности от икономическия, социалния и обществения живот на Казанлък. Обединява ни желанието да помагаме за развитието на общината, като влагаме експертизата си в работата на Общинския съвет. Работим безвъзмездно и отделяме от личното си време, извън напрегнатото ни служебно ежедневие. Групата общински съветници на Алтернативата на гражданите дарява възнагражденията си от Общински съвет - Казанлък за различни каузи в общината – облагородяване на детски площадки и други обекти, подпомагане на талантливи деца, младежи и спортисти. По този начин, по примера на българските Възрожденци, ние подпомагаме развитието на нашата община.

През последните години подкрепата и доверието на казанлъчани към експертната група неизменно расте. Към момента коалиция Алтернативата на гражданите е една от трите водещи групи в Общинския съвет и най-многочислената непартийна организация с осем общински съветника.

Как започна всичко

През 2008 г., след касирани местни избори и блокирана работа на общината, директорът на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев обедини редица авторитетни казанлъчани в непартийна организация. Така се роди „Експерти за Казанлък“ като контрапункт на задкулисието в управлението на града и общината. Целта ни беше да прекъснем партийното статукво, порочната практика в Общинския съвет да властват лични, корпоративни и партийни интереси и дейността му да бъде блокирана от безпринципни конфликти. Личностите от „Експерти за Казанлък“ застанахме с лицата, имената и авторитета си пред казанлъчани и с тяхна подкрепа във времето успяхме да преобърнем модела на работа в Съвета към диалог и конструктивност. През 2019 г. групата ни се яви на местните избори под името Алтернативата на гражданите, както е известна и към момента.

Хората на казанлъчани в Общинския съвет

Заради принципната ни позиция и експертна работа в Общинския съвет, доверието на казанлъчани към Алтернативата на гражданите непрестанно нараства от 2008 г. досега. Подкрепата на жителите на община Казанлък превърна непартийната група съмишленици в незаобиколим фактор при вземането на важните за общината решения. От ново явление и символ на надеждата за промяна през 2008 г. до гарант, че институциите ще работят на принципна основа и в интерес на казанлъчани – днес Алтернативата на гражданите продължава да бъде гласа на казанлъчани в Общинския съвет.

В какво вярваме

Вярваме, че развитието на общината е възможно само чрез диалог между институциите и обединение по важните за региона решения. През годините често влизахме в ролята на медиатори между конфликтни страни и отстоявахме принципна позиция в защита на интереса на гражданите.

Групата Алтернативата на гражданите винаги застава зад добрите идеи и проекти в Общинския съвет, независимо коя е политическата сила, която ги предлага. Работим усилено в общинските комисии, където се подготвят решенията за просперитета на Казанлък и региона.

Не влизаме в политически договорки и нямаме политически амбиции. Авторитетът на всеки един член от групата Алтернативата на граждание е гарант за прозрачната ни и принципна работа в Общинския съвет.

Предлагаме своя огромен опит, познания и доказан професионализъм безвъзмездно за обществото, част от което сме самите ние. Даряваме за обществени каузи всички средства, които получаваме за работата си в Общинския съвет.

Заложили сме репутацията си и не можем да си позволим да подведем казанлъчани с празни приказки или разминаване между обещанията и делата ни.

За какво работим

Ние всички споделяме мнението, че Общинският съвет е важният орган на местната власт. Без работещ Общински съвет избраният кмет ще бъде с вързани ръце и в града ни няма да се случи нищо положително.

Затова с нашия опит, знания и авторитет, се стремим да наложим прагматичен, прозрачен и надпартиен подход в работата на Съвета. Само така той може да допринася за изграждането на една удобна и приятна среда за работа и живот за всички казанлъчани.

Привличането на нови инвестиции в общината, които гарантират работни места, подобряването на инфраструктурата, благоустрояването на парковете, развитието на туризма, повишаването на качеството на здравеопазването, все по-ефективно образование и уютна среда в училищата, подкрепата за нуждаещите се – това са само част от основните ни задачи, които си поставяме и за чието осъществяване работим и ще продължим да отстояваме.

Ако погледнете хората в листата ни ще видите, че имаме по няколко доказани експерти за всеки един от тези приоритети. Ние работим за развитието на Казанлък и региона като място, в което да се чувстваме горди, че живеем, работим и отглеждаме децата си.

„Алтернативата на гражданите“ в Общинския съвет

Първото участие на надпартийната коалиция в Общински съвет Казанлък, тогава под името „Експерти за Казанлък“, беше в мандат 2008 - 2011 г., когато групата ни беше съставена от 3-ма общински съветника. В мандати 2011 - 2015 и 2015 - 2019 г. групата на Алтернативата на гражданите наброяваше по 6 общински съветника.

Алтернативата на гражданите бе една от трите водещи групи в Общинския съвет през мандат 2019 - 2023 г. и най-многочислената непартийна организация с 8 общински съветника.

През последните години подкрепата и доверието на казанлъчани към експертната група неизменно нараства. Това е предпоставка за повече прозрачност, прагматичност и диалогичност при вземането на важните за общината решения.

Групата съветници на Алтернативата на гражданите в Общински съвет 2019-2023

Янко Запрянов

Заместник-председател на комисията по разпореждане с общинска собственост, европейски проекти и бизнес среда

Член на комисия по селско и горско стопанство и екологичен ред

Цветан Шиков

Председател на комисия по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт

Член на комисията по разпореждане с общинска собственост, европейски проекти и бизнес среда

Владимир Чучумишев

Заместник-председател на комисия по образование, младежки дейности и спорт

Член на комисия по култура, туризъм и вероизповедания

Мариета Пепелешкова

Член на комисия по селско и горско стопанство и екологичен ред

Член на комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната, изпълнителна власт

Добрин Драгнев

Член на комисия по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт

Член на комисия по икономика, бюджет и финанси

Красимира Харизанова

Член на комисия по култура, туризъм и вероизповедания

Член на комисия по образование, младежки дейности и спорт

Пламен Стайков

Председател на комисия по икономика, бюджет и финанси

Член на комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост

Калин Божков

Член на комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост

Член на комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната, изпълнителна власт

*В мандат 2019 - 2023 г. един от избраните общински съветници от Алтернативата на гражданите Драгомир Петков беше избран за зам.-кмет на Община Казанлък в ресор „Финанси, инвестиции и собственост“, което е още едно признание за експертния потенциал на местната коалиция.