Да сънуваш “Арсенал“. Да мечтаеш по Казанлък. И да си тук

Да сънуваш “Арсенал“. Да мечтаеш по Казанлък. И да си тук

Между тях има куп общи неща: завършили са един и същи ВУЗ - Техническият в Габрово, работили са на едно и също място - Завод 6 в „Арсенал“.
Имат еднакви професионални отговорности и еднакви грижа – за работата и хората.
Споделят обща философия.
От едно и също поколение са.
И имат общ свой политически прощъпулник.
И двамата са нови лица в местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.
Смислени хора.
И двамата са лично поканени да станат част от тази група, на професионалистите и експертите, от Почетния гражданин на Казанлък Николай Ибушев.
Когато единият си тръгва от „Арсенал“, идва другият.
Приличат си по отдадеността си на работата и по това, че и единият, и другият сънуват „Арсенал“.


Диагнозата на всеотдайните хора.

И се различават: по хобитата си. В свободното си време, когато изобщо имат такова, единият спортува, а другият ходи на риболов.
За инж. Калин Божков, заместник-директор “Производство“ в „М+С Хидравлик“, „Арсенал“ е първата половина от съзнателния му живот. Даже повече. Посвещава му цели 23 години. Започва като конструктор, после е ръководител на група, до директор на Завод 6 в „Арсенал“.
Голямо училище.
За фамилната биография той е първият арсеналец в рода.
И понеже е от човеците с неспокоен дух, факт, който изостря вниманието на търсачите на личности и смислени хора, на 48 години прави рязък завой.
И сменя коловоза. В търсене на нови пътища.
Без да руши съградените мостове над старите.
И поема отговорната работа на заместник-директор „Производство“ в „М+С Хидравлик“.


„За мен беше чест личната покана на г-н Николай Ибушев да съм част от тази група“, споделя инж. Калин Божков.
От хората „с очи“ за проблемите на община Казанлък е.
Категорично считат, че Казанлък има много още какво да стори, за да се нарече чист град.
Същото важи и за спортните съоръжения, спортните клубове и местата, които превръщат един град в приятно място за живеене.
Убеден е, че модерният град има силна промишеност и местната власт има грижа към създаването на кадрите.
За инж. Божков, независимо от трудните времена, Казанлък е град, който трябва да се гордее със съхранената си промишленост. Факт, който е комплимент за мениджърите, начело на фирмите тук.


Не отрича големия проблем с нужните за местната индустрия специализирани кадри, независимо от смелите първи стъпки по отношение на тяхното създаване в лицето на Техническия колеж и професионалните училища. Колеж, за който и „Арсенал“, и „М+С Хидравлик“, имат огромна заслуга.
Лаконичен е, че въпреки това проблемът с кадрите не е изпуснат и градът все още има шанс в тази посока.
Ако има мъдра политика: отстрана на бизнеса и Общината.


Вярва във формулата, че само силната промишленост привлича нови инвестиции, но това изисква и гъвкава образователна инфраструктура.
Като човек, който търси кадри, счита, че на Казанлък му липсва езикова гимназия.
Обособяването на подобно училище ще задържи повече млади хора тук и ще им даде по-големи и по-добри шансове за реализация. Пак тук.
Избрал е да е част от местната коалиция „Алтернативата на гражданите“ заради категоричната си убеденост, че с хората в тази група имат потенциала да работят устойчиво за всичко това.

 

След по-малко от 2 месеца инж. Павлин Кръстев ще има юбилей.
За симпатичните си 50 години е с респектираща професионална биография.
Магистър е по хидравлични системи и задвижвания от Техническия университет в Габрово. И е изкачил всички стъпала до поста, на който е сега: заместник-директор на завод 6 в „Арсенал“.
Без да пропуска нито едно: от работник до началник филиал. Стига дотам, че като конструктор в предприятието отговаря за 2/3 от изделията, произвеждани там. Има издаден и патент, който по разни пречки не се защитава: за хидромотор със спирачка и клапан.
Професионалният му прощъпулник и израстване са в „М+С Хидравлик“. После минава през още няколко големи фирми в Казанлък и Стара Загора.
В „Арсенал“ идва по покана на инж. Янко Запрянов - директор „Технологично оборудване“ в дружеството. Той го и кани в листата на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.
Защото знае, че е от мъжкарите и може. Хване ли нещо, става. И че е отговорен и всеотдаен човек.
Намира изход от всяка ситуация.
Качество, което не винаги е полезно за самия човек, но винаги помага за развитието напред, убеден е инж. Павлин Кръстев.
Затова и приема да е част от кандидатите за общински съветници.
Не отрича стореното за града и района, но му липсва устойчивостта на това.
Счита, че има какво да се направи в посока повече отношение към децата и грижата за децата с различни проблеми.
Бюрокрацията често измества грижата и тя остава повече на книга, отколкото в реалността, казва таткото, познаващ тази част от живота.
И има визия за това. Как може да е иначе.


Наблюдава с болка случващото се по отношение на новия облик на Казанлък, който, по думите му, „загуби своята самобитност“.
За Павлин Кръстев един от сериозните проблеми, за които държавните и общински институции са длъжници на гражданите тук, е чувството за безнаказаност. Категорично е убеден, че местното законодателство има какво да направи в тази посока и то да е работещо.
Заниженият контрол и липсата на обратна връзка са само две от ахилесовите пети на всичко това, е тезата на кандидата за общински съветник.
Независимо от камарите с неуредици, които дразнят всеки един смислен и деен човек и го препъват в делника, фактът, че сме се превърнали „в държавата на единия човек“, Павлин никога не е мислил да емигрира.
Убеден е, че камъкът си тежи на мястото.


И колкото повече хора мислят така, толкова повече камъни ще има на мястото и то ще е здраво, градивно и уредно.

Вярва в доброто и хората.


И във философията, че с повече отговорност и социална ангажираност, с повече чувствителност от страна на местната власт и другите институции с отношение към проблемите на хората, нещата в България, и в частност в Казанлък, могат да се променят.
Вярва в алтернативите и в поговорката, че сговорна дружина планина повдига.
Затова приема като чест поканата за участие в тези местни избори в листата за общински съветници на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.
Където са хората с биографии, чест и смислен житейски път.


Калин Божков и Павлин Кръстев - кандидати за общински съветници от местна коалиция „Алтернативата на гражданите“.
На местните избори в община Казанлък.
За тях - с бюлетина №70!

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!