Надграждане. Алтернативата на гражданите:

Надграждане. Алтернативата на гражданите:

За предизборната кампания, за равносметката, за недоволството и въпросите на гражданите, за очакванията.

Едно интервю с председателя на Предизборния щаб на местната коалиция "Алтернативата на гражданите" инж. Янко Запрянов.

Янко Запрянов е директор "Технологично и иновационно оборудване" в "Арсенал" АД

 

-Господин Запрянов, кампанията за тези местни избори е на финала си. Остават часове до края. Вие сте председател на Предизборния щаб на местна коалиция „Алтернативата на гражданите“ – бившите Експерти за Казанлък. Как премина тя за групата, която този път освен стандартните предизвикателства на една предизборна кампания, трябваше да се справя и с налагане на новото име? И как така нито веднъж от вашия щаб не се изкушихте да отговорите на куп нападки, каквито имаше не веднъж от отделни кандидати за съветници от други щабове?

 


Ние имахме и имаме стил на поведение принципно, не само в предизборни кампании. И този стил и поведение е КОРЕКТНОСТ и ПОЗИТИВИЗЪМ. Така провеждахме и предните 3 кампании, такива ни бяха и действията в предходните 3 мандата. Още в началото на тази кампания, за 4-ти пореден път отправихме Апел за честна предизборна кампания към всички политически формации, регистрирани за участие в местните избори в община Казанлък на 27 октомври. За голямо съжаление и до този момент са се отзовали само 3 от тях. Останалите участници не реагираха. Имахме различни събития, срещи в тази кампания. Принципно никоя кампания не прилича на предходната, колкото и на пръв поглед да изглеждат ясни нещата, хората, посланията. В тази кампания наистина имахме и сериозното предизвикателство да налагаме и новото име на групата на Експерти за Казанлък, - „Алтернативата на гражданите“, заради промени в начина на регистрация на местните коалиции, направени в 12 без пет, типично по български. Вложихме много енергия в това и мисля, че хората разбраха. Че всъщност ние сме си същите хора, просто името е друго. В кампанията се опитахме да информираме гражданите за свършеното от нас през изтичащия мандат на Общинския съвет. Защото колкото и на пръв поглед да е анонимна работата в Общинския съвет от гледна точка на гражданите, като краен резултат, то зад всяко добро решение, зад всяка на време приложена мяра стоят хора- с техните експертни оценки, мнения, разумни предложения и преценки. Ние имаме основни принципи в нашата работа - надпартийност, експертност, безвъзмездност, и се стараем това да стига до всеки един гражданин. Убедени ,че така трябва да работи всеки, който е решил да отдели време за общото благо и да отдаде труда си в името на хората. Присъствието ни в Общинския съвет на Казанлък никога не е било самоцел. Нито въпрос на его. За нас това е кауза.
За пореден път по време на срещите си с избиратели на различни места в общината се убедихме, че въпреки 30-те години демократично развитие, в много отношения българинът все още не е наясно как функционира държавата, местната власт, кой каква власт има и как му се дава. Стараем се и това да поясним на хората, как работи като структура Общинския съвет, който на практика се явява местното Народно събрание.
Особено внимание отделяме на срещите с избирателите – в отделните фирми, съсловни организации, населени места в общината. Ако трябва да обобщя споделеното от тези срещи, то изглежда така:


• Много се направи по отношение на инфраструктурата, но има необходимост от още много;
• Много от направеното не е с необходимото качество. Създадено е усещането и то натрапчиво, за липса на ефективен контрол над изпълнението;
• Недостатъчни са обратната връзка с гражданите и диалога от страна на местната изпълнителна власт, а и законодателна
• Независимо, че се влагат много ресурси, в това число и финансови за информиране на гражданството, като че ли нужната информация не винаги достига до хората. Които пък на свой ред заявяват, че имат желание да участват в различни мероприятия (най-вече по благоустройството на собствените райони), но или няма такива прояви, или информацията не е достатъчна. Има изключения, разбира се, но масовият случай е този.

На фона на всичко чуто от срещите, споделено от гражданите на община Казанлък, се очертават ясно 2 тенденции:
• В мнозинството от гражданите намалява доверието в партиите и политиците;
• Това неудовлетворение се изразява в нежелание да се участва в изборния процес;

 

 

Това е капанът... на тази и на следващите кампании...

 

Капан и то голям. Защото точно в отказа от упражняване на вота, ние виждаме големият капан за качеството на новия Общински съвет. Ниската избирателна активност автоматично увеличава процента на КУПЕНИЯ вот. Това означава, че в новия състав няма да бъдат избрани нужните хора, състезаващи се с техните качества и биографии, а такива, към които са насочени парите за купуване. За пореден път. И поради това нашият основен призив е:
Да не подценяваме нашето право на избор на 27 октомври и да отидем до урните. Масово. Независимо за кого ще гласуваме. Важното е да не оставяме съдбата на община Казанлък през следващите 4 години, в ръцете на тези, за които изборите са сергия, пазар, една чанта продукти или друг материален или не интерес. Хубавото на демократичните времeна е, че ти дават правото ти да решаваш, ти да избираш. Стига да можеш да осъзнаеш силата на това право и отговорността на своя граждански избор. И да си даваме сметка, че след 27 октомври няма поправителен!


Едно от ясните послания на вашата кампания бе: ние сме разумните и нужните. Проектът на бъдещето. Вашите хора. Давате и ясна заявка за увеличение на мандатите ви в Общинския съвет. Какви приоритети като група ще има „Алтернативата на гражданите“ в Съвета, през новия мандат? За какво ще работите?

 

За надграждане. Това е стремежът ни в бъдещата наша работа в Общинския съвет. Надграждане и то безалтернативно.
Надграждане на първо място по отношение на инфраструктурата в общината. Наред със свършеното до момента, има започнали големи инфраструктурни проекти, които трябва да бъдат завършени с необходимото качество. Предстои да се разшири благоустройството както в казанлъшките квартали, така и в останалите населени места в общината. Нещо, което хората там изключително настойчиво искат и очакват от местната власт.
На второ място е надграждане и в сектор „Образование“ и по –специално в професионалното образование. Имаме в тази посока конкретни виждания как да надградим дуалното обучение в професионалните гимназии, нещо за което сме и пример в национален мащаб, както и в обучението в Техническия колеж. За тези два проекта като коалиция сме в основата на създаването и развитието.
Третият ни приоритет е да продължим работата по подобряване транспортната инфраструктура, усъвършенстване на транспортната схема и въвеждане на новите видове транспортни средства в общината.
Друг приоритет, по който ще работим в Съвета, е нашата грижа за създаването на работна заетост и качеството на работните места. В тази посока амбицията ни е голяма. И не случайно наши съмишленици и членове на коалицията „Алтернативата на гражданите“ са мениджъри на големите фирми в Казанлък. Хората, които „носят“ на гърба си голяма отговорност за цялата община.

 

Вашата цел на тези избори е сериозно представителство в Общинския съвет за „Алтернативата на гражданите“. А подкрепяте ли гласно или негласно някой от кандидатите за кметове на община Казанлък? Много спекулации имаше по този въпрос...

 

Ясно ще го кажа: съветниците от „Алтернативата на гражданите“ в новия Общински съвет ще работят с всеки кмет, който милее и предлага разумни решения, работи за повече добро за гражданите на община Казанлък.
Нека в кметската надпревара победи този, който мнозинството реши, че е най- добрият.
Желаем успех на всички. Тези, които вярват в нас, които са убедени, че в Казанлък се случиха безспорно добри проекти и визии, но може да се случат още повече и то още по-добри, при това с разум и грижа за хората, всеотдайно и мъдро, да ни подкрепят. Подкрепата за „Алтернативата на гражданите“ е разумна и модерна подкрепа. Приемаме я и като оценка за нашата досегашна работа, и като прогноза, че ние сме проект на бъдещето.

Номер 70 в бюлетината за общински съветници.
Вашите хора сме!

 

• Купуването и продаването на гласове е престъпление!